BEN BUNLARI ÖZLEDİM

Yazar Perşembe, Aralık 26, 2013 , , , ,


Yalnız Kadınlar Sokağı'ndaki Ria'nın masumiyetini , hamaratlığını ,sarsaklığını, saflığını ve sıcacık evini..Üçüncü cocuğu istiyorum diyecekken kocasına , özenip bezenip giyinmişken , kocasının başka bir kadını sevdiğini söylemesi sonrasında mutfak masasında uzun uzun oturmasını , ani bir kararla Amerikalı bir kadınla ev değiş-tokuşu yapmasını ,adını unuttuğum o kadının Ria'nın evine / hayatına uyum sağlamak zorunda kalmasını, kaybettiği oğlunun acısını biraz biz Türklere benzeyen gürültülü, çoşkulu İrlandalılar arasında açığa vurabilmesini ve üstesinden gelebilmesini..


Bereketli Yaz'daki Diana'nın gözüpekliğini, cesaretini, hamarat bir ev kadını olmayı beceremeyip kendini dağlara vurmasını  ve odundan kulubesini..Kır kurtlarına ve bilumum yırtıcılara olan hayranlığını , üvey annesinin organik elma bahçesine gösterdiği özeni ve huysuz komşusu Walker'la olan sohbetlerini..Dağda tesadüfen karşılaştığı genç ve yakışıklı adamla aşk-meşk durumlarını , genç adamın onun için özene bezene yemek yapmasını..



Mahrem'deki BeCe'nin acayipliğini , zekasını ve nazar sözlüğünü..İlk sayfalardaki kafayı yemiş ponpon terlikli ev kadınını , şişmanlarla ilgili nice ayrıntıyı ve bulimia (yiyip yiyip kusma hastalığı) belasını çıplaklıkla anlatan yazarı..


Bit Palas'taki Cemal ve Celal kardeşleri , kuaför muhabbetini , mavi metresi , hacı ve torunlarını..Madam teyzenin evini , Agripina'nın kocasıyla soğuk ama sonsuz aşkını ,Bonbon palas apartmanını ..


Araf'daki Ömer ,Abed ve Piyu'nun doktora öğrencisi hallerini , hepsinin kendine has tuhaflıklarını ,Fas atasözlerini ( Yakındaki komşu uzaktaki kardeşten iyidir) , Boston 'daki öğrenci evini hatta Gail'in çikolata dükkanını..

Yüksek Topuklar'daki Nermin'in çıfıt çarşısı zihnini , onlarca kadın karakteri , bu karakterlerin müthiş hikayelerini ( Keser Suratlı Gönül'ün anne babasının tasvirini) , ressam kadının fakir ama anaç evinde Nermin'in hissettiği aile sıcaklığını , kapağı hep ''kıyışık'' duran tencerelerden yükselen yemek kokusunu,sınıf farkının nasıl hissedildiğinin anlatılışını, Sinan'ın enfes evini..


Aynalı Pastane'deki Muştik'in muhteşem tiradlarını ,kadınlık hallerine dair o harika tespitlerini, Aliye'nin kıyafet ve aksesuarlarını , Eski İstanbul'u..(Bu kitapta yer alır Aynalı Pastane isimli uzun hikaye. Bu kitap başkadır okuma tarihimde ,bir tokat gibi sert ama inanılmaz ölçüde çarpıcıdır)


Ah nasıl unuturum Cihan Aktaş'ın mükemmel kadın karakterlerini..Ötekileştirilen , ev hayatına mahkum edilen, kadınlık denen kalenin yüksek duvarları içinde kendilerine varolmak için yollar arayan ,her birinde illa ki kendimden bir şey bulduğum kadınlarla doludur kitapları..Fıstık Ağacındaki Ev ve Dağınık Dünya nasıl güzel anlatır kadınlığı ,anneliği ,ait olma duygusunu..

Canım kitaplarım ,nasıl seviyorum sizleri..İyi ki varsınız , iyi ki yazılmışsınız.

Benzer Yazılar

11 yorum

  1. harikasınız, doktor hanım..

    YanıtlaSil
  2. Sahiden de iyi ki varlar. Yüksek Topuklar'ı okuyalı çooook olmuştu, sayenizde hatırladım :)

    YanıtlaSil
  3. Eski yazılardan başladım okumaya, ne güzel yazıyorsunuz, Cihan Aktaş kitaplarını hiç okumadım hemen alacağım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Serpil, çok teşekkürler güzel sözlerin için. Senin bir blogun yok sanırım?

      Ben de ilk girdiğim blogda mutlaka eski yazılara göz atar öyle karar veririm takip edip etmeyeceğime.

      Sil
    2. Ay yanlış anlaşılmak istemem, olur mu hiç, son yazıyı okudum önce, çok sevdim sonra eski yazılara gittim, daha bitmedi tabi :)

      Sil
  4. Unutmadan Cihan Aktaş'a Acı Çekmiş Yüzünde ya da Son Büyülü Günler ile başlarsan iyi olur. Bazı kitapları daha az ilgi çekici geliyor bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kitaplarının baskısı yok, ne çok kitabı var iyi ki başlangıç için önerdiniz bunları, teşekkürler..
      Blogum yok ama iyi bir takipçiyim, instagram'da takibe başladım sizi, sergnd benim :)

      Sil
    2. Tekrar basımlarını İz Yayıncılık yapmış önerdiklerinizin.
      Ay ne çok yazdım :))

      Sil
    3. Ne güzel işte:) Bol bol yazın, mutlu oluyorum ben gördükçe. Önce tek kitap alın Cihan Aktaş'ın. Sevmezseniz diğerlerini almazsınız. Olur mu?

      Sil
    4. Merhaba, yine ben :)))
      Bugün Kitap Fuarı'na gittim, Cihan Aktaş kitaplarını buldum, önerdiğiniz iki taneden Acı Çekmiş Yüzünde vardı, hemen aldım.
      Bereketli Yaz da aklımdaydı ama baskısı yok, belki İngilizcesini bulurum.
      Çok teşekkürler ..

      Sil
  5. Şaşıfelek Çıkmazı'nı buldum internette, ilk bölümden itibaren izlemeye başladım, ne kadar iyi geldi bana, hatırlattığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil