Çocuk Kitaplarını Neden Seviyorum

Yazar Salı, Mart 24, 2015 ,

3-6 yaş çocuk kitapları


''Okumadan yaşayamayangiller''denim ben. İlla ki okumam lazım, yeni bir şey olmasına da gerek yok, eskileri tekrar tekrar okuyorum en kötü ihtimalle. Böyle deyince insanlar çok şaşırıyor, başını sonunu bildiğim kitabı niye defalarca okuyormuşum?

Efendim ''okumak'' aynı ''yemek'' gibidir. Herkes her şeyi yiyemediği gibi her şeyi okuyamaz. Bazı kitaplar tıpkı anne yemekleri gibi size yuva duygusu yaşatır, soba üstünde kızarmış somun ekmeğe sürülmüş tereyağ gibi, kuzine fırınında pişen patatesler gibi içinizi ısıtır. Hayat boyu o duyguyu özlersiniz. (Sobalı evde büyüdüğümü söylemeye gerek yok sanırım) . Abartmıyorum inanın. Öyle her bulduğunu okumak, her yazara hayran olmak diye bir durum yok. Egelilerin bayıla bayıla yediği otlar veya Güneylilerin her yemeğe tonla pul biber koyması nasıl benim damak tadıma uymuyorsa bin kere okuduğum ''İsyan Günlerinde Aşk'' da sizi mutlu etmeyebilir. Herkesin hayranlıkla bahsettiği Murakami'yi elli sayfa bile okuyamadım mesela ben. Demem o ki kitap okumayı sevmek istiyorsanız seveceğiniz türü bulmanız gerekir, bütün mesele bu. Elinize aldığınız her kitabı seveceksiniz, bitirmeye gayret edeceksiniz diye bir şey yok. Hele ki günümüzde yüz binlerce kitap bir tık uzağımızdayken. Sevmediyseniz bağışlayın gitsin!

kitapyurdu


Bir de nasıl ki annen her yemeği harika yapamıyorsa bir yazarın her kitabı da iyi olmayabilir. Ahmet Altan'ın  ve Elif Şafak'ın son kitaplarını okumadım; okuyamadım. Canım istemedi ki ''Elif Şafak alış veriş listesi yazsa okurum'' diyordum. Yıllar geçtikçe okuma zevki de değişir pek çok şey gibi..

Bugünlerde bambaşka, tatlı bir uğraşım var: sanal dünyadan tanışan bir kaç kişi (kırk kadar) okuma kulubü kurduk. Çok büyürse kargaşa olur diye fazla yayılmamayı uygun gördük. Biz çocuk kitapları okuyoruz yalnız ! Bildiğiniz okul öncesi ve ilk okul çağı kitapları.

Diğer üyelerde motivasyon tam olarak nedir bilemiyorum ama ben çok mutlu oluyorum çocuk kitabı okurken. Bir kere çizimler harika. Memo ve Ay gibi kitaplarda bir sayfaya dakikalarca bakabiliyorum. Cümleler çok net, esprili, duygulu, düşündürücü. Bir Dolap Kitap (hala duymayan varsa küserim) ve sanal kitabevleri sayesinde farklı milletlerden ve tarzlardan bir sürü yazara ulaşma şansımın olmasına bayılıyorum. Neredeyse her gün alış veriş listeme en az bir çocuk kitabı ekliyorum. Örneğin bugün Nokta ve Hiç Hata Yapmayan Kız eklendi :)

Bir de şöyle bir takıntım var; biri ''Bu kitaba bayıldım, harika '' derse onu mutlaka alasım geliyor. Hani alış veriş delisi kadınlar vardır,  arkadaşının ayağında bir ayakkabı görür, kafayı takar, ne yapıp edip onu alır ya biraz öyle. Limon Ağacının Şarkısı, Kıyıya Vuran Kız, Kızıl Ağaç, Sam ile Julia bu sayede listeme girdi. Kızıl Ağaç pek benim tarzım değil gibi geldi elime alınca ama baktıkça çok sevdim. Derin alt metni olan sanat eseri gibi bir kitap.

Yetişkin kitabı okurken bir sürü şey geçer insanın aklından. Bir yığın düşünce, duygu, soru, mesajla doludur kafamız ama çocuk kitapları öyle değildir. Yumuşak bir battaniye gibi sarar insanı, içini ısıtır, kafiyeli cümleler ve masalsı çizgiler içinde kaybolup gidersin eski, tanıdık topraklara. Çocuğunun masum soruları, yorumları, birlikte geçirdiğin zaman da yanına kar kalır.

değirmenci ile baykuş
Bir dost demek, yaşamda bir ışıktı; Değirmenci ile Baykuş.

Ayrıca şöyle bir güzelliği de var çocuk kitaplarının, benim gibi kurallar ve sınırlar konusunda sıkıntılı olan bir annenin çocuğuna ne söyleyebileceği konusunda güzel fikirler veriyor pek çoğu; örneğin Kurallara Uymazsam Ne Olur? bir dönem çok okuduğumuz bir kitaptı ve bana çok yardım etti ''kural'' kavramını anlatmada. Ya da Teo'nun Tırnak Yeme Kitabı sayesinde Emre'yle daha rahat konuştuk tırnak yeme konusunu.

Özetle; çocuk kitabı deyip geçmeyin, onlar daha çok bizim için yazılmış. Hem de resmi bol, yazısı az; daha ne olsun :)


Benzer Yazılar

14 yorum

  1. Vaay harika bir bakış açısı. Ben de mesela Ökkeş serilerini hala okuyabilirim cnku çocukluğumu yaşiyorum ve yeğenime alinan tum kitaplari okuyorum ona okuyorum güya ama kendim icin okuyorum ayniyiz seninle yaşasiiin :) senin yavyulay cooook şanslı; )♥♥

    YanıtlaSil
  2. Ökkeş serisi mi? Hemen almalıyım:) Teşekkürler başkan.

    YanıtlaSil
  3. Duygularıma tercüman olmuşsunuz...Kitap okumak benim için olmazsa olmaz bir fincan kahveyken çocuk kitapları ballı süt gibi -tanıdık, yumuşak-...
    Kulüp de her sabah mailleri daha heyecanlı açmamı sağlıyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ballı süt ne güzel bir benzetme. Aynen öyle Filiz.

      Sil
  4. Hic hata yapmayan kiz Emre'nin gozlerini doldurmustu.. Niye acaba??!!!
    Bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah allah! Çok şaşırdım, kimin aklına gelir 😉

      Sil
  5. Aynen ben de Elif, alışveriş listem her geçen gün daha da kabarıyor. Her gün 3-5 kitap ekleniyor listeye. Ve işin kötüsü ben hepsini bir anda almak istiyorum. Keşke piyangodan para çıksa falan hayallerim var yani ;) Ege okumazsa (ilerde) ben okurum n'olcak diyorum :) Bir de başkasından okumak ya da kütüphaneden almak falan da kesmiyor, illa o kitap bende olacak. Mesela Sevgi Kraliçesi'ni bulamadım ben, bir arkadaşımdan ödünç istedim getirecek okuyacağım ama içim içimi yiyor, neden bende yok diye. İlla ki bulup almam lazım :( Ayy o kadar çok ve güzel kitap var ki, ne yapacağız biz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuyu ben de bilmiyorum; sahiden ne yapacağız biz?

      Sil
  6. Ökkeş serisi süperdi, Gülten Dayıoğlu kitapları ile büyüdüm. Ne ağladık ama okurken:)
    Şimdi ki kitaplar ayrı bir güzel, Kumkurdu, Miguel olmazsa olmazlardan oldu . Kızıl Ağaç o nasıl bir görsel hikaye Allahım..
    Kitaplıklarımız çocuk cıvıltıları ile dolsun, çocuk kitapları ile dolsun.

    YanıtlaSil
  7. "...çocuk kitapları öyle değildir. Yumuşak bir battaniye gibi sarar insanı, içini ısıtır, kafiyeli cümleler ve masalsı çizgiler içinde kaybolup gidersin eski, tanıdık topraklara. "
    Ne güzel yazmışsın.
    Katılıyorum onlar aslında bizim için yazılmış, dev bir alınacaklar listem oldu hatta artık alınacaklar defteri diyebilirim. Senden de öğrendim bak yeni kitaplar, ekledim hemen listeye(beğenileni almazsa ölecek hastalığı).
    Grubunuz pek güzelmiş, keyifli okumalar:)
    Bir tık öteki kitaplara da onları sevenlere de selamlar!

    YanıtlaSil
  8. Hoş geldin kitana :) Sefalar getirdin. İG'de takipleşiyoruz sanırım.

    Büyüye ihtiyacımız var bu tuhaf , istilacı düzende , biz o büyüyü kitaplarda bulanlarız galiba:)

    YanıtlaSil
  9. Ne güzeldir kitap okumak, keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Reyhan. Kitaplar olmasa ne yapardık sahi? Teşekkürler yorum için. Senin blogda çok güzel yazılar var, okuyacağım yavaş yavaş.

      Sil
  10. Ben bu yazıyı nasıl kaçırmışım anlamadım..ben de bu başlıkta bir yazı yazmayı tasarlıyordum kafamda :) ne iyi olmuş derlenip toparlamak

    YanıtlaSil