Taptaze Bir Girişimci: Missbebek

Yazar Cuma, Ağustos 21, 2015 ,


ceren bebek
anne mutlu, bebek mutlu

Hedefim, ülkemizde bu yöntemle ilgili bebeğin nefessiz kalacağı, rahat edemediği, vücut şeklinin bozulduğu gibi doğru zannedilen yanlışları ortadan kaldırmak. Gerek farklı taşıma gereçleri ve bu gereçlerin pratik kullanımları gerekse güvenli,doğru ve ergonomik taşıma tekniklerini göstereceğim derslerle konuyu detaylandırmak amacındayım. Tüm ebeveyn ve bebeklere faydalı olmak için çıktığım bu yolda sizlerle birlikte ilerlemeyi isterim.” diyen Ceren'in girişimcilik serüvenini yazmak istiyorum çünkü onunla yolumuz tamamen rastlantısal bir şekilde, blogumda halen en çok okunan yazı olan Bir Sahil Kasabasına Yerleşmek sayesinde kesişti. Ceren bana ulaştı, Bodrum'a taşınmak konusunda konuştuk. (Yeri gelmişken, neredeyse iki buçuk yılın sonunda kafam hala karışık Bodrum hakkında. Daha bugün, burada yaşamamıza rağmen çocuklarla bir kaç saat denize girmek için en az 100-150 lira harcamak zorunda olmanın saçmalığını konuştuk arkadaşlarla. 
babywearing

Ceren iki oğlan annesi. Biri dört biri iki yaşında. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde, 2010 yılında Viyana Üniversitesi’nde sosyoloji bölümlerinden mezun olmuş.. 2011 yılında akademik sosyal çalışmacı sertifikası almış. Ardından 2012 yılında MBA ve Viyana ARGE Bildung Enstitüsü proje yöneticiliği yapmış Yurtiçi ve yurtdışında sosyal hizmetlerde farklı sosyal sorumluluk projelerinde görev almış. Anne olacağını öğrenmesiyle birlikte kariyeri farklı bir alana evrilmiş. 2012 yazında Birthlight hamile yogası eğitimi alan Ceren. ardından babywearing (bebek taşıma) eğitmeni olmuş ve Miss Bebek’i kurmasıyla girişimcilik serüveni başlamış. Kendi ağzından hikayesi şöyle:

''Dört yaşındaki ilk oğlumu, ikincisine hamile olduğum için 15 ay taşıyabildim. İki yaşındaki küçük oğlumu ise doğduğu günden beri taşıyorum. Doğru taşımanın önemini kavrayıp, 12 yıldır yaşadığım Viyana’da doğru, ergonomik ve güvenli bebek taşıma ve farklı bağlama tekniklerini içeren ileri seviye sertifikalı eğitim aldım. Bebek taşıma araçlarının satışının yapıldığı Miss Bebek markasını kurarak başlayan girişimcilik serüvenimde halen bebek taşıma workshop’ları ve uygulamalı dersleri veriyorum.Taşımak, daha önemlisi ergonomik ve doğru taşımak halen ülkemizde öğrenilmesi gereken bir hüner. Biz de bunu misyon edindik ve herkesin faydalanması için videolar hazırladık, doğru taşıma ve bağlama tekniklerini hem online ortamda hem de yaptığımız atölye çalışmalarıyla anlatıyoruz.




22 ekim 2013, Eren 2 aylık
Kendi deneyimim iki oğlumun da ilk aylarında kullandığım upuzun ,enli bir kumaş olan wrap-sling'den ibaret. Yarım saat sonra omuzlarım korkunç ağrımaya başlıyordu ve uzun süre taşıyamıyordum bebeği, bana en büyük faydası ellerimin boşta kalması oldu. Ürünü satın aldığım Hülya mümkün olduğu kadar sıkı bağlamamı önermişti ama becerememiştim nedense. O zaman Ceren'le tanışmış olsaydık keşke.. 

Slingle (malesef Türkçesi yok) bebek taşımak psikolojik boyutu bir yana pratik olması nedeniyle sevdiğim bir şey. Sırtta taşımak çok daha iyi aslında ama sırta tek başına yerleştirmek zor. Biz Karadenizli'lerin çeyizinde sırf sırta bebek bağlamak için kısa bir ''dırmaç'' (yassı, dokuma şerit) bulunduğunu biliyor musunuz? Anneannem kendisi dokurdu hatta bu dırmaçları. Çalışan kadın bebeğini bırakacak kimsesi yoksa ne yapacağını eskiden beri biliyor. Günümüzde de bebeği vücuduna bağlamanın popüler olmasına şaşmamak lazım; yanında çocuklarla markete, bankaya, havaalanına giden 21. yüzyıl annelerinin bebeğini sırtına bağlayıp tarlaya veya süt sağmaya giden köylü kadından farkı yok sonuca bakarsak.

Ceren'in yolu da şansı da açık olsun. Ürünler ve ayrıntılı bilgiler için Missbebek'i ziyaret etmeyi unutmayın.









Benzer Yazılar

9 yorum

  1. Eylül'ün bebekliğinde çok haberdar değildim sling kavramından, Duru'da da çok istememe rağmen hangisini seçmem gerektiğini bilemedim ve biraz da pahalı olmasından yakınarak almadım. Ama sling içinde bebek taşıma fikri bile içimi ısıtıyor :)
    Bizim buralarda (Konya) bebeği kundaklayıp sırta sarmak için kolan denilen kalın şeritler dokunup çeyizin baş köşesine koyulurmuş, şimdilerde pek hatırlayanı yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filiz demek sizin oralarda kolan deniyor. Bizden sonra tamamen unutulacak belki de kolan ve dırmaç.

      Sil
  2. Ben de Çağan'da bir arkadaşımın kendisinin yaptığı ve o dönem ondan ödünç aldığım slingi 1-2 kez kullanmıştım ama çocuk ya kumaşın uygun olmamasından ya da kendi kudurukluğundan daralmıştı. Bu kez çok niyetliyim ama ben de hangisini seçmeliyim bilemiyorum, dediğin gibi omuz ağrısından korkuyorum ve hali hazırdaki bel fıtığım yüzünden zorlanır mıyım bilmiyorum. Yeni bir girişim görmek beni mutlu etti, hemen inceleyeceğim ürünleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ocak ayında inşallah.

      Sil
    2. Kitana, Ceren gmaille bir sorun yaşıyor, sana vereceği cevabı bana gönderdi; diyor ki:

      eni doğan için wrap dokuma kumaşı kullanmak en ideal olanıdır. farklı bağlama şekilleride mevcuttur. Bebeğin omurilik gelişimi ikinci bir ten gibi bebeğin şeklini alarak desteklenir hemde taşıyanın omuriliği zorlanmaz. Ancak doğru bağlamak da bir okadar önemlidir.Yeni doğan için esnek wrap kumaşları da mevcut. Bebeğiniz ağırlaştıkça esnek wrap kumaşla bağladığınızda doğru pozisyonu sağlamanız daha da zorlaşıyor.
      Mei-Tai lar var çapraz olarak sırttan birleştirilip taşınılabilen,wrap kumaş bağlamaktan bir adım daha Pratik,burda dikkat etmenizi önereceğim kuşaklarının kalın olması (agırlıgı dağıtabilmesi adına) ve dolgulu olması omuzlarınızı kesmemesi adına. Tabi mümkünse bebekle birlikte büyüyebilmesi de super olur.hele dokuma kumaştan yapılmışsa bebeği yeni doğandan itibaren uzun sure konforlu taşıyabilirsiniz.
      Sonrada kanguru kategorisi var , bu en cetrefilli kategori☺ bebeğin doğumdan itibaren yaklaşık 1 yaşına kadar olan omurilik gelişiminde sahip olduğu C duruşu, desteklemeyen süngerli,minderli ürünlerden kaçınılmalı, bacak arası sabit olan taşıma gereçleri bunlar ve yeni doğan aparatları yok.
      Bazı kangurularda,yeni doğan aparatları mevcut bebekle birlikte büyüyemesede bebek doğdugu andan itibaren kullanılabilmesi için düşünülmüş bir uygulama,bebekler 4 aya kadar bacaklar içerde taşınıyorlar genelde 4 aydan sonrada olsa dışarı çıkan ayaklar, onun kendi bacak aralıgından fazla olacak şekilde bacaklarını açmaya zorluyor çünkü her çocugun gelişimi farklı.
      Ergonomik kangurular bebeğin kilosuna gore deil , gelişimine gore ayarlanabilmesi düşünülerek dizayn edilmiş ürünler.bacak arası Bebekle birlikte büyüyebilen, wrap kumaşından üretilmiş ,Yeni doğandan 15 kiloya kadar tek üründe taşıma konforu ve ergonomiyi bulabileceğiniz ürünlerdir.
      Sorunuza istinaden genel olarak bilgilendirmeye çalıştım, Kararsızlık çok normal piyasada farklı taşıma gereçleri mevcut . Diğer yandan bebeklerimizin doğru taşınması ve hayat kalitemizde yaşam dengemizde önem taşıyor. onedenle etrafınızda Deneme yapabileceğiniz bir sling library varsa ,fazdalanmanızı öneririm.

      Sil
  3. Ben de doğacak bebeğim için wrap sling bakıyordum, şans eseri buraya geldim. Arkadaşlarım Moby marka wrap sling önerdi, çok memnunlarmış ama ben kararsızım. Yorumunuz var mıdır?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Mes. Benim deneyimim yok. Yorumunu Ceren'e ileteyim, belki yardımcı olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceren gmaille bir sorun yaşıyor, sana vereceği cevabı bana gönderdi; diyor ki:

      Yukarda da belirttiğim gibi Wrapsling yeni doğandan itibaren kullanabileceğiniz, doğru bağladıgınız takdirde en ergonomik taşıma gerecidir.Esnek slinglerde bebeğiniz ağırlaştıkça,esnekliğinden dolayı,bağlamanızı yeniden sıkmanız gerekebilecektir.Dokuma sling gibi uzun süreli bir kullanım sunmayacaktır.Esnek wrap sling de sırtta taşımak mümkün deildir.Dokuma wrapde mümkündür. bunun yanında wrap kumaşından yapılmış,yeni doğandanitibaren kullanabileceğiniz ergonomik kangurularda mevcuttur.yada Mei-tailar.Bence öncelikle düşünülmesi gereken,bebeğimi taşımayı nekadar sıklıkta,ne için istiyorum.ihtiyacım nedir i bulabilmek.Size de yakınlarınızda Babyewaring Library varsa,değerlendirmeniz yönünde olacaktır. İstanbulda Missbebek de mevcut.buyrun gelin görüşelim:)

      Sil