Gamze Akbaş'ın Ardından
Biz seni hep böyle hatırlayacağız |
Hep başkalarının başına gelir sandığımız kötü şeylerden biri, lösemi, nasıl da paramparça etti bir hayatı gözlerimizin önünde. Dün ölüm haberini aldığımdan beri boğazımda bir düğüm. Sabah radyoda İbrahim Sadri'den ''Sen İçerdeyken Ben'' isimli o şahane şiire denk geldim, ağlayabildim biraz nihayet.
Şu fotoğraftaki genç kadına bakar mısınız? O saçlar ne öyle, şaşırdım kaldım ve bu resim sadece 2.5 yıl önce çekilmiş (Tarih doğru ise)..Kanser ne berbat bir hastalık, tedavisi hastalığın kendisinden kötü. Tahmin ediyorum ki Gamze de kanserden değil ilaçların yan etkilerinden sebep ayrıldı dünyadan.
2012 yılında Nurturia'da, Okan Bayülgen'de, Ayşe Arman'da gördüğümüz Gamze'ye uygun ilik İtalya dan bulunmuştu. Aynı yıl mayıs ayında nakil oldu. Herkes bayram etti. Bitti, gitti sandık hastalık. Uzun süre sonra ne yapıyor acaba diye bloğuna baktım, ah o kanserli hasta görüntüsü nasıl da yerleşmiş bedenine diye çok üzüldüm. Kortizol mahvetmiş bu mangal yürekli anneyi, kemikleri erimiş, kalça kemiği, omzu çürümüş. Nakilden bu yana rahat ettiği, iyi olduğu süreler çok kısa , hep hastanede..
2010'dan bu yana gayretle savaşan güzel anne, huzurla uyu. Acıların bitti, çok çektin, çok yoruldun, çok ağladın, bitti güzel anne, hepsi bitti. Cennetten yavrunu seyredeceksin, sesini duyacaksın. ''Neden'' diye sormanın ne anlamı var, oluyor işte, oluyor, keşke olmasa, gençler ve çocuklar hiç hastaneye uğramasa, ölüm ve hastalık 60 yaştan önce bilinmeyen kavramlar olsa..
Kanseri grip seviyesine indiren sistemin para göz patronları, mutlu musunuz? bizlere et-süt-yumurta diye endüstriyel kimyasal yediren, tarımın hayvancılığın kökünü kurutan, fabrikalarda kölelik yapmayı çiftçilikten üstün hale getiren pislik herifler. Kanserden ölen bütün insanların kanı sizin ellerinizde.
Not:
Ben Kemik İliğimi Vermek İstiyorum. Ne yapmalıyım?
Öncelikle duyarlı davranışınız ve toplumsal sorumluluğunuz için sizleri kutlarız. Biz de bu konuda sizi genişçe bilgilendirmek isteriz.
1- Kemik iliği nakli gereken lösemi hastalarımızın oranı %10 kadardır. %90’ı kemoterapi (ilaçla tedavi) ile iyileşmektedirler.
2- Kemik iliği nakli için siz verici olmadan önce bazı testler yaptırmanız gerekir. Bunun en önemlisi DOKU GRUPLARINIZIN tespit edilmesidir. Her insanın farklı olan doku gruplarına HLA denilmektedir ve 2 sınıf olarak test edilmektedir. (Class I ve Class II) Bunlar da kendi içinde sınıflara ayrılmaktadır. Bu tespit sonrası ilik bekleyen hastalarla uyumlu bulunduğu taktirde özel cihazlarla daha hassas tetkiklerle başlanacaktır. Ön testlerin maliyeti 180-200 TL kadardır. (Tıp fakültelerinde çalışılmaktadır ve test ücreti sizin tarafınızdan ödenmektedir. LÖSEV kemik iliği bankası faaliyete geçtiğinde testler ücretsiz yapılacaktır.) Test sonucunda ortaya çıkan doku gruplarınız Kemik İliği Bilgi Bankasında saklanacak ve uygun hasta istemine kadar beklenecektir. Uygun hasta ve uygun verici karşılaştığında sizden ufak bir cerrahi işlemle kemik iliğiniz toplanacak ve lösemi hastamıza verilecektir. Bu uygunluk oranı 50 bin ile 100 binde BİR ihtimaldir. (1/50 000- 1/100 000) Yani bir hasta için 100 bin kişi taranacaktır. Bunun da toplam maliyeti yirmi milyon TL’dir.
Türkiye’de bir an önce çok kapsamlı bir kemik iliği bankası kurulmalıdır. Bu amaçla, kendi kendini finanse eden bir kaynak yaratılmalı yada güçlü bir sponsor bulunmalıdır. Burada LÖSEV gibi güvenilir ve konunun hâkimi olan bir Sivil toplum Kuruluşuna yetki verilmelidir. Ama ne yazık ki Sağlık Bakanlığı çıkardığı yönetmeliklerle bu yetkiyi sadece iki adet tıp fakültesine vermiştir. Bu tıp fakültelerinde kurulmuş olan kemik iliği bankaları tüm iyi niyetli çabalara ve niyetlere rağmen kalıcı ve kesin çözüm olamamaktadırlar
Ayrıca daha önemli bir sorun da ülkemizdeki ilik nakili yapacak olan merkezlerin yok denecek kadar az olmasıdır. Maalesef uygun ilik vericisi olduğu halde yapacak nakil merkezi bulunamadığı için ölen lösemili çocuklarımızın sayısı korkunçtur.
Biz LÖSEV olarak benzer bir çalışmayı hayata geçirmek üzere gerekli hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. İnternet sitemizde ayrıntılarını görmüş olduğunuzu düşündüğümüz LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR KENTİ, Sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu ve Avrupa’nın da en gelişmiş kemik iliği nakil ünitesini barındıracaktır. Bu kent, hem lösemili çocuklarımızın tedavisine, hemçocuklarımızın ve ailelerimizin sosyal sorunlarının çözümüne hem de kemik iliği nakli gibi çok önemli bir sorunun da KALICI OLARAK çözülmesine hizmet edecektir. Kemik iliği nakil ünitesi süreklilik içeren bir KEMİK İLİĞİ BANKASI’nı da içerecektir. Bu konuyla ilgili eğer isterseniz internet sitemizde daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sizleri de, bu konuda aydınlatarak bizlere destek olan bir LÖSEV gönüllüsü olarak yanımızda görmeyi arzu ettiğimizi belirtir,
Saygılarımızı sunarız. Biraz araştırma yaptım, sağa sola sordum, net bilgi böyle, bağış yapmak isteyenler: SIK SORULAN SORULAR 1) Nerede kök hücre bağışında bulunabilirim? - Size en yakın Kızılay Kan Bağış Merkezi’nden kök hücre bağışı ile ilgili bilgilendirme alabilir ve kök hücre bağışında bulunabilirsiniz. 2) Kimler kök hücre bağışında bulunabilir? - 18-50 yaşlarında ve bilgilendirilmiş onam vermiş olan sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Bu koşulların sağlanması durumunda kişi kök hücre bağışında bulunabilir. 3) Kimliğimi bildirmem zorunlu mu? - Bağışçılar kök hücre bağışı işlemi öncesinde isim-soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı yasal zorunluluktur. |
3 yorum
Ah Evren.. Aynen öyle hissediyorum, çok korkuyorum bazen. Gamze'nin bloğundan çıkamıyorum dünden beri. Ne kadar sıradan, hepimiz gibi, tek derdi çocuğunun yediği, içtiği, ateşi, öksürüğü..Bugün toprağa verilecek ..Sözün bittiği yerdeyim..
YanıtlaSilİnşallah mekanı cennet olur , yakınlarına başsağlığı diliyorum Allah kalanlarına sabır versin inşaallah , Kanser gerçekten çok kötü bir hastalık çok yakın bir akrabam kanser olduğunu öğrendiğinde Doktorlar en fazla 6 ay yaşar demişlerdi tam olarak 6 ay yaşadı , bu kadar gelişmiş bir teknolojide insanlar kansere neden bir tedavi yöntemi bulamıyorlar anlayamıyorum
YanıtlaSilÇok ama çok üzgünüm.. Kaç gündür aklımda. Blog kaldı ondan geriye, iyi ki yazmış..
Sil