Bir Blogda Neler Beni Çekiyor?

Yazar Çarşamba, Ekim 07, 2015 ,


1. Özenilerek yazılmış bir ''hakkımda'' yazısı: İlk kez girdiğim bir blogda mutlaka okuduğum başlıktır ''Hakkımda''. Gereksiz uzun ya da  kısa olmaması lazım. Ortaokul veya lise hayatının ayrıntıları, okuduğu tüm yazarlar, izlediği tüm filmler yer almamalı. Çala kalem yazılmamış olmalı. Yazarı net bir şekilde tanımlamalı ve ilgi çekmeli. CV gibi düşünmek lazım biraz. Tabi ki farklı olanlar da güzel olabiliyor; örneğin:

Bugüne kadar en beğendiklerimden biri Çağrı Konyalı'nınki 

2. Sade bir tema : Karmakarışık blog temalarından nefret ediyorum. Aradığımı bulabildiğim, sade, sakin bir görünüm çok cazip. Gökhan'ın ve Sahildeki Ev'in sayfaları mesela.

sahildeki ev blogundan bir kare

Blog adının hemen altında kategoriler varsa ve az sayıda ise benim için artı puan. Hakkımda, kitap, günlük gibi.

3. Samimiyet: Esra'nın, Ayşe'nin ve Selcen'in blogları bana çok içten ve sahici geliyor. Hele Selcen'inki en etkili antidepresan. Kahkaha garantili

4. İçerik : Kitap ve edebiyat içeriği olanlar kafadan öne geçiyor  ama sadece kitap künyesi yazanlara çok tutkun olamıyorum. Var ya, kitabın adı, yayın evi, sayfa sayısı yazıp bir de arka kapak yazısını kopyalayınca oldu sanıp yayınlayanlar.

Öyle güzel, öyle emek harcanmış bloglar var ki kitap üzerine; keşfettikçe mutluluktan havalara uçuyorum. Mesela Bu Kitabı Çok Sevdim. Ne kadar özenmiş yazar her yayınına. Keşke yeniden başlasa yazmaya.

Anne blogları doğal olarak ilgi alanımda. Blogcuanne,  anne blogu denince ilk aklıma gelen. Blog yazmama da vesile olmuştur ucundan kıyısından. Sağlam duruşu, hiç bozmadığı üslubu ile hepimize örnektir. Deli anne İstanbul'da yaşarken ve çocukları küçükken daha bir deliydi. İskoçya'ya taşındı, çocukları büyüdü , Derviş Anne oldu bana kalırsa. Ama hep yazar instagram paylaşımlarında, bu sadece bir ''an'' diye. Yemyeşil çayırlar, huzurla salınan temiz çamaşırlar, oynayan çocuklar sadece bir anlık görüntü işte. Gün içinde mutsuz olduğu sayısız an var, bunu hep hissettirir.


Fazla anneyi'de çok seviyorum. ''Oğlum içimdeki kızı büyütüyor ''yazmıştı, çok hoşuma gitmişti.

Geç keşfettiğim bir blogger da ''Oyuncu Anne''. Kitabını da aldım ve çok iyi geldi bana. Oyun kısmında eksik buluyorum kendimi. Binlerce takipçisi var, hep mütevazi, olumlu, yardıma hazır.

5. Bana özel faktörler

-Türkçeyi kötü kullananları takip etmiyorum

-Tontiş, cicişler, aşkitom  muhabbetine hiç gelemiyorum.

-''Hayatım dört dörtlük, hadi beni alkışlayın ''cılardan kaçıyorum. Bazı blogger'ların yaşantısı hep tatilden, yeme içmeden, sinemadan, uslu çocuklarla yapılan faaliyetlerden, kuaföre gitmekten, makyaj yapmaktan, evlilik yıldönümü, doğumgünü kutlamalarından oluşuyor sanki. Bunun böyle olmadığını pekala hepimiz biliyoruz.

Birkaç gün önce bir arkadaşım bana bir link gönderdi. Sosyal medyanın çok bariz etkisi olarak ''Gerçekliğin kaybı'' olgusundan bahseden bir ekşi sözlük yayınıydı. Sürekli maruz kaldığımız ''an'' ların bizleri nasıl da mutsuz ettiğini anlatıyordu. Yazı intihar eden bir kızın henüz bir kaç saat önce yaptığı gayet ''mutlu'' instagram paylaşımı üzerine yazılmıştı.

20 eylülden beri akıllı telefonum yok. Whatsap kullanamamak ve blog için resim çekememek dışında acayip rahatlatıcı bir durum biliyor musunuz? Kitap klubü gibi faydalı gruplarım bile benim gibi dağınık kafalı biri için yorucu olabiliyormuş meğerse.

En azından haftada bir gün sosyal medya detoksu yakında doktor reçetelerine girecektir, söylemedi demeyin.


-İsminde kitap ve anne geçenlere, ayrıca dekorasyonla ilgili olanlara zaafım var.



-Kişisel blog bile olsa her telden çalınması ve çok ''kişisel'' olmasından hoşlanmıyorum. Sürekli akrabalarla yaptıklarını, eşiyle yaşadıklarını yazanlar pek de ilgi çekici olmuyor.


Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Var mı ekleyeceğiniz bir şey?

Benzer Yazılar

35 yorum

  1. hemen hemen hepsi gayet net yazılmış sonuna kadar katılıyorum altına imzamı atarım ;) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Hemen hemen hepsine katılıyorum. Beni takibe alıp, sizi ekledim diyip de bana da beklerim diyenleri takip edesim gelmiyor. Oysa öyle demese nezaketen ben uğrayacağım zaten öyle deyince soğuyorum. Haa bir de sen beni ekledin diye ben seni eklemek zorunda değilim benim bloğum senin ilgilini çekmiştir. Ama seninki de benim ilgimi çekecek diye bir kural yok. Bir de ben yapmadığım için sanırım makyaj malzemesi tanıtım bloglarını, kombin bloglarını, her türlü ürün tanıtma bloglarını takip etmiyorum.
    Çok yerinde bir yazı olmuş kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Yine keyifle okudum bloğunu :) Benim için en önemli iki şey samimiyet ve temiz bir Türkçe. Meselâ uzun yazılmış bir yazıyı okumak beni hiç yormaz ama paragraf kullanılmadan yazılan bir yazıya tahammülüm yoktur :) Bir de meselâ, hiç ama hiç ilgimi çekmeyen bir konuda yazılmış olan bir blog (örneğin makyaj ürünleri ya da teknoloji üzerine), eğer yazan kişinin dili çok yaratıcı ve keyifli ise, inan ki büyük zevkle okuyabilirim sonuna kadar:)

    YanıtlaSil
  4. Valla ben hakkımda yazısını kaldırdım:) ama şu aralar blog 2007, 08, lerdeki gibi değil, ne oldu bilmiyorum, çoğu yorum yazanlar yazmamaya başlamış, bloglarını güncellemiyorlar, ortadan kaybolmuşlar, yani keyfi kaçmış, yazılarım (kendi adıma söyleyeyim)daha az okunuyor...bir şeyler var ama nedir bilemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Twitter ve instagram gibi emek harcamadan 1 dakikada içinden geçenleri söylemek çok daha cazip geliyor bence, yazana da okuyana da.

      Sil
  5. Bende genelde bu tür blogları çok seviyorum , özellikle de sade teması ve tasarımı ilgimi çekiyorsa ve özgünse o siteyi mutlaka takibe alırım. teşekkürler harika bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Vay be cidden güzel yazmışsın. Ben ilk defa denk geldim bloguna hem yazının içeriğini hem de anlatım tarzını sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin o zaman, Beğenmene sevindim. Delileri ayrıca severim Deli Anne'den anlaşılacağı üzere:)

      Sil
  7. Tam bir blog karakteristiği nasıl olur onu yazmışsınız. Bir blogger eğer etkileşim oranını sağlayabilirse o zaman başarıyı yakalayabilir. Samimiyet bana göre en önemlisi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Atmaca. Hoşgeldin. Bilmeden iyi şeyler mı yazmışım:) Zira, blog karakteristiği ve etkileşim oranı tamlamaları bana pek bir şey ifade etmedi. Açabilir misin biraz?

      Sil
    2. Yazdıklarınızın hepsi bir bu kelimenin içerisen girer. Yani blog açmışsa biri bunu kişisel çıkarlarından arındırıp; sade, güncel, samimi şekilde tutması gerekir. Bunu yaparken diğer bloglarla da etkileşim kurup hem kendine hemde onlara yardımcı olması gerekir. Siz böyle yazınca sanki çok ukala bir yorum yazmışım giib oldu affola :)

      Sil
    3. Hiç öyle algılamadım. Çok teşekkürler. Ben amatörüm ve hep öyle kalacağım galiba blog işinde:)

      Sil
  8. Sizi yeni keşfettim . Blog dünyasında 10 aylık tazeciğim . Bu yazınıza özellikle bayıldım . Hepsine ayrı ayrı katılıyorum .
    Sevgiler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Ayşe. Senin blogun da çok güzel. Gezdim biraz. Takipteyim. Sevgiler.

      Sil
    2. Hoşbuldum . Çok teşekkür ederim . Beğenmenize çok sevindim . :)

      Sil
  9. Gökhan Tekin'in blogunda görerek geldim sizin yazınıza.
    Söylediklerinize katılmamak elde değil.
    Herkes neyle ilgili yazacağına kendi karar verir tabi ama benim pek de alaka gösteremedim blog türü "bu ay bitenler" başlığı atıp, kişisel bakım ürünleriyle ilgili yayın yapan bloglar.
    Kritiği yapılan ürünlerin çoğunu o kulvarda koşan kişiler zaten biliyor, ilk kez tanıtılan, ender bulunan bir ürün değilse çok da esprisi olmuyor bana göre.
    Kola uygulanıp fotoğraflanan bir kaç renk tonuna sahip ruj, far paletleri bu blogların olmazsa olmazıdır mesela:)
    Çok benzer geliyor bana bu tip bloglar.
    Bir de yorumlara yorum yazmayan yada içinden sadece bir kaç tanesini kaale alıp geyik muhabbeti yapanlar var, o da samimi gelmiyor bana.
    Ha bir de, bir dönem gerçekten güzel içerikler üretmiş, zamanla takipçi kitlesi artmış ama sonradan işi ticarete yada ürün tanıtımına çevirenler var ki... Öyle işte:)
    Tabi ki blogun etinden sütünden faydalanabilir insan (satış yada tanıtım yapabilir yani). Ama ilk etapta yakalamayı başardığı samimiyeti kaybetmemeli insan, ben öyle düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Bu ay bitenler'' ne demek ? O kişinin o ay tükettiği ürünler mi? O kadar yabancıyım bu tarz bloglara. Yorum için teşekkürler. Hoşgeldiniz Beyza hanım.

      Sil
    2. Gayet hoş buldum;)

      Tahminiz doğru; o kişinin o ay tükettiği ürünler.
      Makyaj temizleme pamuğundan rujuna, kreminden farına.
      Sanırım bir tek "kulak temizleme çubuğu"nu görmedim kişisel bakım ürünlerinden:)

      Sil
  10. Okudukça aklımdakileri ortaya dökmüşüm gibi rahatlatıcı bir yazı yazmışsınız :) bloggerlık biraz da komşuculuk gibi sanki. yani etrafında bir sürü komşun vardır ama sen, sana samimi gelenlerle, kendine yakın hissettiklerinle, ortak ilgi alanlarına sahip olduklarınla daha sık görüşürsün. diğer komşuların da vardır ama uğramazsın hiç onlara. bazen onlardan biri gelirse de ayıp olmasın bari şööyle bir ayaküstü iade-i ziyaret edeyim dediğin de olur ama asıl sana bir şey katanlarla vakit geçirmek istersin. Çünkü vakit, bu dünyadaki en değerli şeydir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek komşuları yitirdik, yerine sanalları koyduk galiba..
      Hoşgeldin Dilek.

      Sil
  11. Teşekkürler Elif güzel yorumun için :)
    Yazdığın başlıklara ben de katılıyorum, güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Elif kardeşim;böyle hitabetmek istedim,Zira son çeyrekte başladım bu işe.Yaşım itibariyle ve teknolojiden anlamadığım için sade bir kullanımdan öteye geçemiyordum. Google'dan dünya klasikleri konusunda araştırma yapmak,çeşitli bilgiler edinmek vs.,Bir de bilgisayarda yazılarımı depoluyordum.Yeğenim ikna etti ve bir bloğum oldu.Gücüm yettiğince senelerdir aldığım notları,şiir diye yazdıklarımı,yazılarımı,üstünde değişiklikler yaparak yayınlıyorum.Tabii ki ben de ilgi alanıma göre bloggerlar arasında elemeler yapıyorum.Bloğuma düşen Gökhan kardeşimin yayınında size rastlayınca; konu ilgimi çekti .Tecrübe herşeyin üstündedir düşüncesiyle okudum.Yorum yapmış bir sürü arkadaşa da rastladım.Özetle anlatmışsınız .El kitabı gibi,Sık sık okuyacağım. Teşekkürler Elif.Şahsım adına sizin varlığınızdan mutluluk duydum.Size güzel günler diliyorum.Ece ablanız.

    YanıtlaSil
  13. Hoşgeldin abla. Ne kadar zarifsin. Teşekkür ederim. İlk fırsatta blogunuzda uzun uzun gezineceğim. Sevgiler Bodrum'dan.

    Not: Birine ''abla'' demek ne kadar güzelmiş:)

    YanıtlaSil
  14. Blogunu buldum :)
    Ayrıca kişisel blogların fazla kişisel olmasına ben de karşıyım, hoşlanmıyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler Elif,kardeşim:))Şu an ben de biraz dinlenebilmek adına Boğaziçi köyü siteler mevkiinde Golf Life Evleri'ndeyim.Sana bulunduğum yerden Bodrum'a doğru selamlar diyorum.İnşallah bloğumu gözden geçirebilme imkanın olursa,fikirlerini ve tavsiyelerini almak isterim.Zira pek emin değilim,iki arkadaş yardım ettiler.En son böylece kaldı.Benim de kardeşim demeye ihtiyacım varmış:)İyi geceler dileklerimle Elif,ailene saygılar ve mutlu bir akşam dileklerimle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cepten gördüm yorumu ve ne yaptıysam senin blogu bulamadim. Buralarda isen adresi verir misin ?

      Sil
    2. Elif,yavrum sanırım mesajım gelmedi,Tekrar yazıyorum canım.Adı KARA PAZARLAR..blog adresi ise eceevren20.blogspot.com Sevgiler kardeşim.

      Sil
  16. Bu konuya dair yorumunuz güzel olmuş.. Ben blogunuzu Gökhan abinin yazısından vermiş olduğu link dolayısıyla gördüm. İyiki görmüşüm. İyi bloglamalar !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Emirhan. Çok teşekkürler yorum ve ziyaret için. Sevgiler.

      Sil
    2. Elif,yavrum sanırım mesajım gelmedi,Tekrar yazıyorum canım.Adı KARA PAZARLAR..blog adresi ise eceevren20.blogspot.com Sevgiler kardeşim.

      Sil
  17. Öncelikle "hakkımda" kısmına dair beni örnek gösterdiğin için çok teşekkür ederim :)

    Diğer yazdıklarınıza da katılmamak elde değil. Çok iyi toparlamışsınız, harika!

    Son olarak, Wordpress'te yorum yapamıyorum demişsiniz, oysa Wordpress'te yorum yapmak çok kolay. Ne gibi bir sorun ve engelle karşılaştınız merak ettim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Çağrı. Beğendin demek. Çok sevindim.

      Şimdilerde WP'de takip ettiğim kimse kalmadı galiba ama bir ara Kendiizinisürendeli isimli bir blogger vardı, az önce denedim ,açamadım sayfasını. Onun yazılarına her yorum yapmak istediğimde 'wp'de oturum açın' uyarısı çıkardı. Aklımda o kalmış bir tek.

      Sil
    2. Çağrı abinin dediği gibi Wp de yorum yamak çok kolay abla bir ara sana resimli anlatırım ben yapamazsan, sen bir dene yorum yapamazsan ben anlatırım resimli olarak

      Sil
  18. Hemen hepsine katılıyorum...
    Beni bir blogdan en hızlı uzaklaştıran şey yazım hatasıdır (anlık hatalar değil de yazarken kural gözetmeyenler). Nedense ona tahammülüm yok.
    İçinde kitap kelimesi geçen bloglar daha sıcak geliyor ama ders kitabı gibi sadece arka kapak alıntılayarak yazanlardan sıkılıyorum. Biraz 'ortaya karışık' seviyorum sanırım. Zaten kendim de eserekli ikizlerim :)
    Anne blogları yalnız olmadığımı hissettiriyor, zaman zaman fikir veriyor. Ama fazla steril olanlar yapaylıktan öteye geçemiyor...
    Böyleyken böyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh, birbirimize benziyoruz blog konusunda da. Şu yazım hatalarına bir tek ben gıcık olmuyorum değil mi?

      ''öle'' ''nie'' yazanlar var ciddi ciddi. Anlık değil dediğin gibi, bu şekilde kullanıyor kelimeyi. Resmen geriliyorum okuyunca. Yahu bu resmi bir dil ve yazılışı var.

      Sil