SENDEN ÖNCE BEN, JOJO MOYES

Yazar Cuma, Ocak 16, 2015 , ,

SENDEN ÖNCE BEN, JOJO MOYES


Louisa , kısaca Lou çalıştığı kafenin kapanması üzerine işsiz kalır. Birkaç işe girip çıktıktan sonra maaşı yüksek olduğu ve altı aylık sözleşme yapıldığı için felçli bir adama hastabakıcılık yapmayı kabul eder. Ailesi zor durumdadır, babası işsizdir, kızkardeşi bekar annedir ve onlarla yaşamaktadır; özetle  çalışmaya mecburdur.

Felçli adam çok zengindir ve henüz 32 yaşındadır. Sadece sağ kolunda azıcık hareket vardır, tam bir tıbbi bakıma muhtaçtır. Lou'dan istenen, onu biraz neşelendirmesidir.

İlk günler Lou, sıkıntıdan patlayacağını düşünür. Will onu sürekli terslemektedir. Günler geçtikçe birbirlerine alışır ve tanımaya başlarlar. Kızımız biraz gevezedir ve çok değişik, rengarenk kıyafetler giymektedir. Yaşadığı kasabanın dışına hiç çıkmamış, farklı deneyimler yaşamamıştır. Sakin, kendi halinde, hep kız kardeşinin gölgesinde kalmış, ailesi ve komşuları tarafından şımartılmamış bir kızdır ve yaşadığı hayatın kendine yettiğini düşünmektedir.

Will ise 32 yıllık yaşamında zengin olmanın avantajlarını da kullanarak her türlü çılgınlığı yapmış, dopdolu bir hayat yaşamıştır.

İki genç insan zamanla birbirlerinin en zayıf anlarına tanık olurlar ve Will, Lou'yu farklı deneyimler için cesaretlendirmeye çalışır. Klasik müzik konserine gitmek, skuba dalışı yapmak gibi. Lou'nın kafayı diyetle ve sporla bozmuş bir erkek arkadaşı vardır ve yedi yıldır birliktedirler. Will, kızın çok da mutlu olmadığının farkındadır. Lou'nun doğumgününde Will'in aldığı harika bir hediye ve kızın ailesinin evinde bulunması sporcu erkek arkadaşı pek kızdırır ve kıskançlık krizleri başlar.

Bu arada Will'in eski sevgilisi, eski iş ortağı ile evlenmeye karar vermiştir ve Will ile Lou düğüne birlikte giderler. Düğünde ikisi arasında bir yakınlaşma olur ve Lou, ona aşık olduğunu anlar.

Will'in kızkardeşi ve annesi arasındaki konuşmaya kulak misafiri olan Lou, korkunç gerçeği öğrenir. Will altı ay sonra ötenazi hakkını kullanabileceği, İsviçre'deki bir klinikten yer ayırtmıştır. Onu bu kararından vazgeçirmeye  karar verir. İnternette aynı hastalığa sahip kişilerin kurduğu gruplara üye olur ve Will'i hayata bağlayacak bir çok aktivite ile dolu uzun bir seyahat planlar. Fakat hesapta olmayan aksilikler işleri değiştirir.

_____________________________________________________________________________


En sevdiğim filmler sıralamasında kesinlikle ilk ona girebilecek olan ''Intouchables'' ı izleyip bu kitabı yazmaya başlamış olabilir Jojo Moyes.  Romantik roman yazmada usta olan yazarın 12 basılmış kitabı varmış.

Beni çok etkilemedi. Tüm yorumlar ''Ağlamaktan içim çıktı'' şeklinde olunca son sayfaya kadar ağlamayı bekledim ama gelmedi yaşlar. ''Ergen kız kitabı'' kategorisine giriyor benim için. Aşkın her şeye yeteceğine safça inanan, yaşamın sert yüzü ile tanışmamış, pembe panjurlu evlerde, sonsuza dek mutlu yaşandığını sanan pıtırcıklar çok sevecektir, zaten ayılıp bayılmışlar çoktan.

Beyni tamamen çalışan, hafızası yerinde, genç bir adam bir daha asla sevişemeyecek, yürüyemeyecek, kahvesini hazırlayamayacak, baba olsa bile çocuğunu kucaklayamayacak. Yaşamak istememesine ancak saygı duyardım ben olsam. Elbette çok üzülür kahrolurdum ama küsmezdim, çok Kezban'ca buldum o tavırları. Lou'yu güzelce bir pataklayasım geldi.

Öyle çerez niyetine, otobüste vs okumak isterseniz ideal efendim, iyi okumalar.


Benzer Yazılar

6 yorum

  1. :)) Ne güzel yorum yazmışsın.. ben okuyamıyorum bu tarz. Küçümsemekten falan değil de nedense sıkılıyorum ama yorumlarını okumak neşeli oluyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi kitapta okudum bilmiyorum ama yazarın biri hayatının bir noktasında, istediği tüm filmleri izleyemeyeceğini, kitapları okuyamayacağını farkettiğinde çok üzüldüğünü yazmıştı. Benimki de o hesap, harcanan vakte acıyorum böyle çerez kitap okuyunca. Yine de iyi gelebiliyor bazen, bell, olmuyor. Filmi izlemediysen mutlaka izle, olağanüstü.

      Sil
  2. Bu kitabı sipariş ettim geldi fakat henüz okumaya başlamadım , bu güzel yazınız için de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim Gökhan bey. İyi okumalar. Yorumunuzu merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size e-mail gönderdim e-postanızı kontrol edermisiniz lütfen

      Sil
  4. Kezbanca iyimiş yalnız :) Lou, kitapta biraz saf ama sevdiği adam için onun yaşaması için her şeyi göze alan bir genç kadın portesi ile karşımıza çıkarılmaya çalışılmış amma velakin bazı yerlerde abartılar var o konuda haklısın ben filmini merak ediyorum bakalım nasıl olacak :)

    YanıtlaSil