Var Olan Annenin Yokluğu
Bu kitabı, ismini çok ilgi çekici bulduğum için aldığımı itiraf etmeliyim. İçerik tatmin edici ancak daha çok psikoterapistlerin, psikologların okuması için diye düşündüm bittikten sonra.
Kitaptan en çok aklımda kalan şu cümle:
''Eğer annelik etmek konusunda gerçekten ciddi olsaydık, onlara daha çok eğitim, ekonomik destek ve ev içi yardım sağlardık. Şimdiki durumda anneler bir kaidenin üzerinde altlarında çok küçük bir destekle durmaktadır''
Anne her çocuk için çok önemli elbette ama bu kadar kritik olduğunu çabucak unutturuyor hayat bizlere. Hele bizim kültürümüzde ''Doğan, büyüyor'' gibi kalıplarla her çocuğun öyle ya da böyle büyüdüğü vurgulanır hep. Meselenin sadece ''büyümek'' olmadığını idrak etmek çocuğun kendisine kalır, o da şanslı ise 40 yaş civarında gerçekleşir.
Kültür demişken , Amerikan kültürünün olumsuz yanları kitapta fazlasıyla belirgin. İlaç ya da alkol bağımlısı anneler, depresif ve ihmalkar anneler, çok erken anne olmuş ergenler gibi bir çok yetersiz anne vakasına, nüfusun büyüklüğü de düşünüldüğünde , oldukça sık rastlanıyor olmalı.
Altını çizdiğim yerler şöyle:
Anne çocuklar için bir hayat ağacı. Barınak, ev, koruma sağlayan bir ağaç. Tırmanabileceğin ve ondan beslenebileceğin bir ağaç. Henüz çok daha küçükken, sana çok büyük görünen bir ağaç. O senin ağacın. (Shel Silverstein'ın Cömert Ağaç kitabını tam da burada hatırlamamak mümkün mü?)
Annenin ne yaptığı çok kritik değildir , daha çok enerji dolu varlığı ve sevgisi önemlidir. Anne gerçekten sevgiyle orada olduğunda , emziren annenin sütüyle kalbi birbirinden farklı algılanmaz.
İyi annenin on temel mesajı:
1.Burada olduğun için mutluyum
2.Seni görüyorum
3.Benim için özelsin
4.Sana saygı duyuyorum
5.Seni seviyorum
6.İhtiyaçların benim için önemli. Benden yardım isteyebilirsin.
7.Buradayım.Sana zaman ayırırım.
8.Seni korurum.
9.Bende huzur bulabilirirsin.
10.Senden hoşlanıyorum. Benim içimi aydınlatıyorsun.
İyi annenin on yüzü:
1.Kaynak
2.Bağlanılacak yer
3.İlk müdahaleci
4.Düzenleyici
5.Besleyici
6.Ayna
7.Destekleyici
8.Akıl hocası
9.Koruyucu
10.Sığınılacak yer
Küçük bir çocuk olmanın ayrılmaz parçaları: Bağımlı olmak, ihtiyaçları olmak, sıkıntılara karşı sınırlı dayanma gücü ve istediğinin hemen olmasını beklemek, masum ve saf olmak, gelişmemiş ve becerilerden yoksun olmak, duyguları hemen ve ilkel biçimde göstermek, yakınlık ve ilgi beklemek, sevimli ve tatlı olmaktır. Kötü annelik görmüş olanlarda gelişimin ''büyümek'' ile ilgili tarafının, çocuk olmanın bu doğal özelliklerinden daha fazla desteklendiğini görürüz.
Yazar kötü anneliğe maruz kaldığını anlayanlara kendi kendilerinin ''iyi annesi'' olmayı öğrenmek zorunda olduklarını söylüyor. Bir çok somut ve faydalı önerilerde bulunarak kitabı bitiriyor.
En sevdiğimizi incitmek, travmatize etmek anne-baba olmanın bedeli mi? Çok ağır bir bedel. Hayat boyu üzerinde çalışılacak ve düşünülecek upuzun bir yol hem anne hem de çocuk olmak..
9 yorum
Merhaba, blogunuzu bir süredir izliyorum, ama şimdiye kadar bir yorumda bulunmadım galiba. Bu sabah ne var, ne yok diye dolanırken yine uğradım ve takip ettiğim blogları neden takip ettiğimi bir kez daha anladım. Sayfayı açtığımda karşıma çıkan bu kitap okunacaklar listemde, sağda görünen The Imitation Game filmi de izlenecekler listemdeydi çünkü :) Bu küçük tesadüfler ve benzerlikler bizi diğer insanlara yaklaştıran galiba. Neyse, gelelim soruma. Özetiniz için teşekkürler, kitabın mesajını almış gibi hissettim. Bir süredir ebeveynlik kitaplarına elim pek gitmiyor, canım istemiyor çünkü hep aynı şeyi söylüyorlarmış gibi gelmeye başladı. Sizce alıp okumalı mıyım? Burada yazdığınızdan daha fazlası var mı içinde? Sevgiler, selamlar. Zehra.
YanıtlaSilHoşgeldin Kurtlu Anne, isminin bir hikayesi var mı? ''Kurtlu'' sık kullanılan bir sıfat değil ne de olsa.
YanıtlaSilBlog arkadaşlığını tam da dediğin nedenle çok seviyorum. Ortak zevkler, keyifler , ilgi alanlarına sahip insanlarla iletişim kurmak olağan üstü güzel geliyor bana.
Kitapla ilgili olarak ''şiddetle tavsiye ediyorum'' diyemem. Okuması çok kolay, akıcı değil ama ''anne'' herkes için bir girdap..Mihenk noktası. Kitaplığında bulunsun derim . Çocuklarına olan davranışlarında fark yaratacağından eminim.
Görüşmek üzere.
Hoş bulduk Elif, bak imza adımı değiştirdim :) Blogumu açarken ve ona ad koyarken yeni doğum yapmış haldeydim, kafam biraz bulanık olabilir :))) Şaka bir yana, kendimle dalga geçmek istedim sanırım. Biraz kaygılı ve korkak bir anneyim maalesef. Annemler de böyle tipler için "kurtlu" derlerdi, yöresel bir sözcük olabilir. Açıkçası objektif bir yorum iyi olur. Anlaşılmıyor ve kulağa çok olumsuz geliyorsa değiştirmek isterim çünkü içerik olarak keyifli şeyler yazmaya çalışıyorum. Ne dersin? Z.
SilFikrimi sorduğun için söylüyorum, değiştirmen taraftarıyım. Bloğun gerçekten çok keyifli. ''Kurtlu'' kulağıma nahoş geldi.
Silİyiki benden önce okumuşsun ben de inceleyip almayı düşünüyordum.
YanıtlaSilBeni de ismi çekmişti ama vaktiyle üniversite bu tarz çok kitapları çok okudum. Zorla okuttular da diyebiliriz. bu nedenle aman aman hiç psikoloji kitabı okuyasım yok.
Teşekkürler sevgili Elif ;)
Okuması çok keyifli değil ama çocuk olmaya dair net şeyler söylüyor. 3-4 yaşındaki çocuklarından olgun olmalarını bekleyen günümüz ebeveynleri okumalı gibi geldi bana.
SilKelimelerle anlatılamayan fedakarlık ve karşılıksız sevgiyi, tarif et desen bana herhalde sadece "Anne" derdim.
YanıtlaSil''Anne'' dört harf ama dört bin şey söylenebilir hakkında. Annelere hep destek vermeli, maddi, manevi.
Silmerhaba bu kitabı bulamıyorum bu konuda yardım rica ediyorum sizden
YanıtlaSil